Belépés

CAPTCHA
Ez a kérdés annak tesztelésére szolgál, hogy Ön egy valós személy, nem pedig egy spam robot. Kérem írja be a karaktereket az alábbi boxba:
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Itt írhatsz nekem

Szendi Gábor: A szerelmes agy


 kultúrantropológiai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a szerelem univerzális emberi jelenség, mi több, állatok megfigyelése alapján tudjuk, hogy a szerelem mind a madaraknál, mind az emlõsöknél megfigyelhetõ. Evolúciós vizsgálatok alapján a szerelmet a szaporodás egy fontos, biológiailag "elõrehuzalozott" funkciójának tekintjük. A szerelmes állapot jellemzõit a költõk már évezredek óta leírták, ám a szerelem agyi folyamataira csak az utóbbi évek kutatásai világítanak rá.
A szerelem rideg, tudományos leírása szerint a szerelmes szerelme tárgyának különös, rendkívül jelentõséget tulajdonít, egyszerinek és megismételhetetlennek éli meg az egymásra találást, a másikat idealizálja.


Mivel tudjuk, hogy a legszürkébb, legunalmasabb, legátlagosabb ember is csodálat tárgyává válhat szerelmese szemében, vagyis, hogy nem egyéni kvalitásai váltják ki a mindent elsöprõ rajongást, ezért joggal tételezzük fel, hogy a szerelem egyfajta evolúciós trükk ahhoz, hogy valaki a kiszemelt, kiválasztott partnerre "rákattanjon" és meghódítsa. A cél ugyanis meglátni, megszeretni és - szaporodni. Hogy ember és állat motivált legyen e program végrehajtására, ahhoz ellenállhatatlanul vonzóvá kell tenni a szaporodáshoz vezetõ lépéseket is. A szerelem másik fontos funkciója annak a mélyen rögzött félelemnek a gátlása, amelyet a másik túlzott közelsége, a neki való kiszolgáltatottság jelent. A szexuális aktivitás, amely természetesen nem azonos a szerelemmel, de része és célja a szerelemnek, maximális bizalmat igényel. Sok szexuális probléma hátterében éppen a rejtett biztonságérzet hiánya okozza a görcsösséget vagy feloldódási képtelenséget.
A szerelem harmadik funkciója a partnerek közti kötõdés kialakítása. A monogámia egyfajta evolúciós kompromisszum, adott keretek közt a legtöbb fajnak, amely hosszabb idõn át neveli kicsinyét, a legcélravezetõbb szaporodási stratégia.


A szerelem biológiája


A szerelemkutatás a szerelem és kötõdés folyamataiban kiemelkedõ szerepet tulajdonít több fontos agyi ingerületátvivõ anyagnak és hormonnak. Az agyi jutalmazórendszer ingerületátvivõ anyaga a dopamin. A dopamin a közelítés, "zsákmányszerzés", "vágyakozás" szubsztrátuma, fontos szerepe van a megkívánásban, a kitartó udvarlásban. A meghódítás okozta dopaminszint emelkedés örömérzést, eufóriát okoz, erre könnyû "rászokni".
A hódítás receptje: növelje meg szerelme dopaminszintjét, miközben vele van. A dopaminszintet általában az izgalom, a veszély, és az örömök fokozzák. Ösztönösen tudja ezt minden férfi, hiszen a meghódítandó szerelmét ajándékokkal, meglepetésekkel, meghívásokkal és utazásokkal próbálja megnyerni. A közösen átélt veszély szerelemfokozó hatását mutatják a kalandfilmek és az élet: a szép hõsnõ és a bátor férfi a sok kaland után egymás nyakába borul.

A szerelemben megfigyelhetõ nyugtalanságot, csökkent étvágyat és alvásigényt, a szerelmesre beszûkült figyelmet részben a magas dopamin, de részben a magas noradrenalin szint okozza. A szerelemnek kényszeres vonásai is vannak: a szerelmes állandóan szerelmével foglalkozik, emlékeket gyûjtöget róla, róla akar állandóan beszélni, a szerelmes, mint kényszergondolat mindenféle tevékenységébe állandóan betör. Kényszerbetegségben fontos szerepe van a szerotoninnak. Amikor kényszerbetegeket hasonlítottak össze szerelmesekkel, egyaránt alacsonynak találták szerotonin szintjüket.
Helen Fisher szerelemkutató súlyos veszélyekre figyelmeztet az antidepresszánsokkal kapcsolatban. E szerek alaposan megváltoztatják a szerotonin háztartást, és túl azon, hogy az emberek jó 70%-ál szexuális zavarokat is okoznak, mint impotencia, libidócsökkenés, megszüntetik a szerelem érzését.

A szerelemben és nemi vágyban mindkét nemben fontos szerepet játszik a tesztoszteron. Ennek kapcsán sajátos folyamatok figyelhetõk meg a szerelem tartós kapcsolatba átnövése során. A szerelem elõreprogramozottan 2-3 évig tart, s ha ez alatt nem alakul ki kötõdés, a kapcsolat elõbb-utóbb elhal. A szerelem során magas a tesztoszteron szint, ám amint a kötõdés kialakul, a tesztoszteronszint lecsökken. Ez megmagyarázza, miért lanyhul sok embernél a nemi aktivitás a megállapodott kapcsolatban: ez teszi lehetõvé, hogy az emberek többé már ne csak egymás után vágyakozzanak, hanem képesek legyenek gyermekeiket nevelni, dolgozni járni, stb. Érdekes mód, megromlott házasságban vagy váláskor a tesztoszteronszint ismét megnõ, jelezve, hogy a felek készek egy új szerelemre.


Szerelem és kötõdés


A természet azon igyekszik, hogy a szerelmet kötõdéssé alakítsa át, mert ez biztosítja az utódok sikeres felnevelését.E célt szolgálja a nõkben és férfiakban egyaránt termelõdõ oxytocin és a férfiakban termelõdõ vasopressin. E hormonok bizalmat, intimitás utáni vágyat, kötõdést alakítanak ki.

Termelõdésük fokozódik a szerelmes pillantására, érintésére, szexuális együttlétkor, különösen orgazmuskor. Fontos szerepük van az intimitáshoz szükséges bizalom kialakításában. A természet tehát úgy fundálta ki, hogy a szerelem minden mozzanata e két hormon termelõdésén keresztül a kötõdés kialakulásán munkálkodjon. De oxytocin szabadul fel szüléskor is, ugyanis a méh összehúzódásait az oxytocin idézi elõ. Ennek célja, hogy az újszülöttben és az anyában kölcsönös kötõdés alakuljon ki, amit a szoptatáskor termelõdõ és az anyatejjel a csecsemõbe is átjutó oxytocin tovább erõsít. A vasopressin hatására a férfiakban agresszív késztetések ébrednek riválisok feltûnésekor. Monogám hím állatok vasopressin hatására azonnal territóriumuk védelméhez látnak.


A szerelem addikció


Megkülönböztetünk fizikai és lelki függést. Fizikai a függés, ha egy a szervezet egy addig megszokott kémiai anyag hiányában hiánytünetekkel reagál. A lelki függés más, ez a szer vagy viselkedés kiváltotta örömérzéshez kötõdik. Minden függést alakíthat ki, ami erõs pozitív élményt tud nyújtani.
A szerelem azért addiktív, mert eufóriát okoz, a szerelmes távolléte sóvárgást, hiánytüneteket okoz, a szerelem hatására csökken az önkontrol, a realitásérzék. Mint a legsúlyosabb kábítószerfüggõk, a szerelemért az emberek olykor ölni is képesek, de esztelen dolgok elkövetése mindennaposnak tekinthetõ.

A szerelem állapotát agyi képalkotó eljárásokkal összehasonlították a kokain hatásával, és lényegében megegyezõ agyi területek aktiválódtak. A szerelmi csalódás ezért nem más, mint hirtelen "szermegvonás", ami súlyos testi és lelki tüneteket okoz, melyek elviselhetetlensége olykor az öngyilkosságig is elvezeti a szenvedõt.
A szerelmi csalódás kezelése tehát megegyezik az addikciók kezelésével.
A szerelmi csalódás, vagyis a "leszokás" alapszabályai:  1. A kezdeti szakaszban csak azt kell megfogadni, hogy "ezt a napot kibírom". És ezt tenni majd holnap és azután is.
  2. Meg kell szüntetni minden lehetséges kapcsolatot a volt szerelmessel. Ki kell zárni a kapcsolatteremtés, vagy a jövõbeni találkozás minden lehetõségét. Ha el akarjuk kerülni a visszaesést, kerüljük a kísértéseket.
  3. El kell távolítani minden tárgyat, emléket, ami felidézi a szerelmest. Majd egyszer újra elõvehetjük õket.
  4. Meg kell akadályozni a szerelmesre való emlékezést, gondolkodást gondolateltereléssel, mondókák ismételgetésével, erõs külsõ ingerek és aktivitások használatával. Majd eljön az idõ, amikor már biztonságosan gondolhatunk rá.
  5. Dolgozni kell a kiábránduláson, gyûjteni kell a negatív tulajdonságokat. Majd eljön az ideje az objektivitásnak. Most túlélni kell.
  6. Erõltetni kell a pozitív aktivitásokat, emberek közé menni, sportolni, élvezetet nyújtó dolgokba kezdeni. Minden, ami fokozza az örömérzetet, biokémiai szinten is pótolja a szerelem hiányát.
Földangyal fórum

Ki van itt?

Jelenleg 1 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktív felhasználók

  • wrongspotty