Belépés

CAPTCHA
Ez a kérdés annak tesztelésére szolgál, hogy Ön egy valós személy, nem pedig egy spam robot. Kérem írja be a karaktereket az alábbi boxba:
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Itt írhatsz nekem

Sri Chinmoy az álmokról


Ezüst álmok szárnyán

Nagyon sok világ van, amely az emberi szem számára nem látható. Az álmok ezekből a világokból jönnek. Egyes álmok a vitális síkon zajlanak. Ezek az álmok gyakran zavarosak, hiszen ott, az élvezet világában, nincs sok fény. A vitális világból érkező álmok tele vannak szenzációval és izgalommal. Azok az álmok, amelyek a felsőbb világokból érkeznek, ragyogóak, de nincs bennük semmi szenzáció. Amikor egy álom a vitális síkról érkezik, állandó mozgást látunk. Olyan, mint egy csatatér, ahol mindent törnek-zúznak, és ölik az embereket. Ha az alacsonyabb világokból, a tudatalattiból - vagy nevezhetjük tudattalan világnak is - látunk álmot, éreznünk kell, hogy ezek az álmok értéktelenek. Nem tudják megváltoztatni természetünket, nem ösztönözhetnek, és nem töltenek el reménnyel jövőbeli beteljesülésünkről. A legjobb, amit tehetünk, hogy elfelejtjük őket.

Ha egy álom a mentális síkról jön, van benne egy kis kiegyensúlyozottság - nem teljes egyensúly, de egy kis higgadtság, egy kis csend és nyugalom. Ha a pszichikai síkról jön, szeretetet, kedvességet, könyörületet és törődést érzünk azok a dolgok és személyek iránt, amiket vagy akiket látunk. Ha pedig az álom a lelki síkról jön, minden csupa fény, gyönyör és béke.


Álmainkból sokat tanulhatunk, de tudnunk kell, melyik tudati síkról jön az álom. Ha az alacsonyabb vitális szintről jön, el kell dobnunk. Abszurditás figyelmet szentelnünk egy olyan álomnak, melyben valaki megöl bennünket, vagy éppen mi ölünk meg valakit. Az alacsonyabb vitális szintről jövő álmok jelentéktelenek és használhatatlanok. Semmit sem tanulhatunk belőlük.

De ha az álmok az intuitív síkról, a pszichikai síkról, a magasabb értelemtől, a megvilágosult értelemtől érkeznek, akkor megfelelő jelentőséget kell tulajdonítanunk azoknak. Ha azt látjuk, hogy lehetőségünk van, vagy szükségét érezzük, hogy segítsünk valakinek meditációjában vagy tudatának felemelésében, az ilyen álmokra valódi figyelmet kell szentelnünk. A magasabb síkokról hozzánk érkező álmokat, a jó álmokat, az isteni álmokat kincsként kell őriznünk.

Három tudati állapot van. A susupti, - melyet álommentes állapotnak is nevezhetünk - a legtisztább, legmélyebb, legmagasabb alvás. Aztán van a swapan, az álomállapot, és végül a jagriti, az ébrenlét. Mély álomban a léleknek megvan a lehetősége, hogy egyik tudati síkról a másikra repüljön. Lényünkön belül számos tudatréteg van, de amikor a világ sürgés-forgásában dolgozunk, beszélgetünk, és társaságba járunk, a belső lény összepréselődik, és a léleknek nincs lehetősége rá, hogy repüljön. Amikor a külső világban vagyunk, és mindenféle dolgok jutnak külső elménkbe, minden csupa nyugtalanság. De mély álomban az egész lény lecsendesül, és a lélek repülhet, mint a madár, egyik tudati síkról a másikra. Amikor a lélek mindenféle akadály nélkül teszi ezt a repülést, belső lényünkben minden ajtó és ablak automatikusan kinyílik. Amikor a belső ajtók mind nyitva állnak, és a lélek repül, a külső lény eggyé válik az Istenivel, és megtapasztalja a gyönyör tudatát.

Mennyire fontosak az álmok?

Ez teljesen szükségletünktől függ. Ha álmokra van szükségünk, hogy arra ösztönözzenek, merüljünk mélyen magunkba, vagy lépjünk messze túl az elmén, akkor az álmok roppant jelentőséggel bírnak. Az Isteni álmok, a spirituális álmok, figyelemre méltó szerepet játszhatnak spirituális életünkben. Azt is tudnunk kell, hogy mielőtt a valóság világában megmutatkozna, előbb minden csak álom. Ha fontosnak tartjuk a valóságot, az álmokat is értékelnünk kell. De ez nem jelenti azt, hogy az Istenmegvalósításhoz milliónyi álomra lenne szükségünk. Nem! Ha csak néhány jelentős álmunk van, vagy ha egyáltalán nincsenek álmaink, az egyáltalán nem hátráltatja spirituális fejlődésünket.


Mennyire fontos, hogy emlékezzünk álmainkra?

Ha rossz álmaid vannak, egyáltalán ne próbálj meg emlékezni rájuk. Ellenkezőleg, azonnal felejtsd el őket! Minél előbb elfelejted, annál jobb neked minden tudati síkon. Rossz álmaidat tekintsd csak érzékcsalódásnak, és hajítsd el. Jó álmaidra próbálj meg emlékezni, de ne tulajdoníts nekik túlzott jelentőséget. Azaz ne gondolj egész idő alatt az álomra, és feledkezz meg valóságéletedről, amely a tudatos és állandó figyelmet követel. Ha a szíved belsejéből tudsz emlékezni álmodra, az örömet, ösztönzést és törekvést ad, így valóságéletedben odaadóbb, spirituálisabb, istenibb és tökéletesebb lehetsz.


Az álmok valódi jelentését nagyon nehéz megadni. Ahogy van hét magasabb és hét alacsonyabb világ, ugyanúgy sok álomvilág is létezik. Ha valaki egy bizonyos világban lát egy álmot, annak a jelentése ott egy valami, de ha ugyanezt egy magasabb álomvilágban látja, az teljesen más eset. Az egyes síkokat kellően ismerni és érteni kell. Minden sík sajátos módon kínálja az igazságot.

Az álmokról rengeteg könyvet írtak. Mindegyiknek megvan a maga módja az álmok magyarázatára. Ha az álmok értelmezéséhez könyveket olvasol, minden könyv más jelentést fog adni ugyanahhoz az esethez. Az álmoknak nem lehet mindenkor érvényes magyarázata, mert tudnunk kell, hogy melyik síkról származik az álom.

Ha nincs spirituális tanítód, mélyen magadba kell merülnöd, hogy megtudd az álom valódi jelentését. Próbáld meg saját létezésedet az álmon belül érezni; próbáld meg azt érezni, hogy benn vagy magában az álomban. Aki naponta meditál, nem fogja ezt nehéznek találni, mert ha rendszeresen meditálunk, kitágítjuk tudatunkat. Ha nem kapod meg a jelentést sem belülről sem spirituális tanítódtól, a legjobb, ha tovább törekszel. Eljön majd az idő, amikor vagy találsz egy mestert, aki segíteni tud neked, vagy belső lényed megmagyarázza neked álmaid jelentését.


Hatalmas különbség van az emberi álmok, és Isten isteni Álma között. Az emberi álmok csak szellemi képzelődések. Legtöbbször csak méla gondolatok, ötletek vagy kitalációk. Néha ellenséges erők áldozatává válunk, amelyek mindenféle borzalmas dolgok álmodására késztetnek minket. Az is gyakori, hogy saját agyszüleményeket hozunk létre, amelyek éjszaka álom formájában jelennek meg.

Isten Álma az isteni Álom, amely a valóság előfutára. Isten Álma magát a Valóságot testesíti meg. Olyan, mint egy tető vagy a fedél az ékszeres dobozon. Csak felemeled a fedelet, és belül ott van a gazdagság: arany és gyémántok. Álmával Isten belép beteljesülésének világába, amely a Valóság állandó megnyilvánulása. A legmagasabb valóság az emberi természet átalakulása, amely most éppen félig állati és félig isteni. A legmagasabb Valóság itt a földön fog megnyilvánulni, de ehhez még jónéhány évszázadnak kell eltelnie. Ez nem jelenti azt, hogy csendben és tétlenek maradhatunk - távolról sem! Ha minden nap tudatosan Isten Álomhajóján utazunk, akkor ez az Álomhajó lassan, biztosan és tévedhetetlenül elvisz bennünket Isten Valóságpartjára. Ez a Valóságpart nem valahol a Mennyben van, itt van mindennapi életünkben, gondolatainkban, cselekedeteinkben, magában földi létünkben.

Földangyal fórum

Ki van itt?

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.